Saturday 23 August 2008

Indulás előtt 10 perccel

Egyetem helyett tegnap inkább úgy döntöttem, hogy meglátogatom a közeli geológiai parkot és botanikus kertet, amíg még "jó" idő van (értsd: nem borít be a hó a vaksötétben). Nem bántam meg.
Ma pedig két pakisztáni sráccal nekivágunk és felfedezzük a környéket magunknak.
Fényképeket folyamatosan töltök fel és kommentelek is, itt ni:

http://picasaweb.google.hu/catherienne

Ezek az eddigi összes válogatott képek. (Még lesz rajtuk bőven alakítanivaló, úgy nézem.) Két albumra vannak szétszedve, egy T. e. és egy T. u. korszakra. Enjoy!

Thursday 21 August 2008

Viatori salutem

...és a hetedik napon megpihent.
Még arra is jutott ideje, hogy blogírásra adja a fejét.


Most, hogy egy kicsit berendezkedtem és megszereztem az élethez nélkülözhetetlen hozzávalókat, úgymint net, banán és norvég nyelvkönyvek, írok pár sort arról, hol is töltöm a következő félévet.

Tromsø Norvégia kilencedik legnépesebb városa, egyetem- és kórházkomplexumának köszönhetően az északi szigetek közül a legtekintélyesebb. A világ minden pontjáról sereglenek ide a mesterképzésekért. Ami az egyetem programkínálatából kitűnik, hogy a legnépszerűbb szak az "international sales and management" és társai mellett a "peace and conflict studies" - kifejezetten a harmadik világ diákjainak. Ki hitte volna: a világ legészakibb egyetemén, ezen az eldugott helyen kőkemény békeharcosokat treníroznak Banglades és Etiópia számára.

A szállásomról: ösztöndíjjal érkező, tehát tipikusan kispénzű afrikaiak és kelet-európaiak elsőszámú gyűjtőhelye. Az egyetem berkein belül az előkelő "high-rise block" nevet viseli, Tromsø üzleti negyedén kívül ugyanis nincs igazán más többemeletes épület a városban.



A legtöbben, akik megtehetik, frissen felhúzott/felújított apartmanokba vagy házakba költöznek. Azonban szerintem ebben a "tömeglakásban" élésnek is megvan a maga bája. Először is: a kilátás a maga nemében felülmúlhatatlan.





Másodszor: ilyet nagyon keveset lehet látni máshol, az Åsgård utcán kívül - ha ugyan nem lehetetlen:



Harmadszor: Åsgårdveien 9 a saját becslésem szerint minimum harmincéves, ennek ellenére nem nagyon volt szüksége óriási átalakításokra vagy felújításokra: kívül-belül látszik, hogy a saját korában hipermodernnek számított. Talán ezért is olyan különleges az atmoszférája, legalábbis kelet-európai szemmel. A letisztult formák, a fém és műanyag csillogása, a funkcionálisan végletekig megtervezett szobák még ma is szinte futurisztikus hatást keltenek. Remélem, valamennyire a fényképeken is látszik, mire gondolok:





Kedvencem, a zuhanyzócső (no és a falak) mintásműanyag-borítása:



A Solarisból ittfelejtett mosógép:



A névtáblának álcázott mini-tűzriasztó:



S végül ami az egészet otthonosan norvéggá teszi, a macska-trófea a hallban:



Mindezek apróságok ugyan, szerintem mégis érdemes megfigyelni őket. Ezekből látszik, hogy van hová fejlődni.

A következő bejegyzésben az egyetemi épület bemutatására teszek kísérletet annak avantgárd és abszurd oldalaival együtt. Tartsanak velünk a szünet után is.