Saturday 11 October 2008

Rumszaaaaaa, te vagy nékünk...

Az otthoni és a tromsøi (nem csak egyetemi) élet: ég és föld.

Kezdve azzal, hogy aki szembe jön veled a folyosón, az elég nagy eséllyel sorstársad, tehát 99% eséllyel a tanulmányai miatt van itt. Még a Norvégiában élők nagy része is, akiket eddig erről faggattam, egyfajta egzotikumnak tekinti Tromsøt a maga északi fényeivel, fjordjaival, sípályáival együtt. Tény és való, sokan megtelepszenek itt, ahhoz képest, hogy akár egy kihalt földdarab is lehetne a - valljuk be, nem túl szerencsés - pozíciója miatt.

A városban mindig történik valami, állandóan felvonulás, megmozdulás, fesztivál (http://www.insomniafestival.no/, http://www.driv.no/). Az egyetemre nem tudok úgy bemenni, hogy ne botlanék összejövetelekbe - beszélgetés, teázás, "International Coffe Hour", vitadélutánok és -estek. Már a "csendes szoba" sem olyan csendes, mint ausztugusban - csoportos jógázást vagy vallási gyülekezeteket tartanak. Elképesztő változatosságban lehet sportolni, táncolni, énekelni, filmklubozni, (szín)játszani és még a diákönkormányzat hatékonyságáról nem is zengtem dicshimnuszt (tavaly kiharcolták maguknak a tanársegédekkel megegyező bértáblát stb.)

Azt hiszem, nemcsak a szokásos "pörgés" ez, hanem itt tényleg tudnak valamit, amit mi nem vagy nem teljesen.

Tromsø tanulmányi szempontból sem egy utolsó élmény. Talán az jól mutatja az egyenlőtlenséget, hogy itt annyi időt fordítok egy házi feladatra, mint otthon egy átlagos méretű, egész féléves teljesítményt mérő dolgozatra.
Persze a pluszmunkát szépen meg lehetne magyarázni a külföldi félévvel járó anyagi és egyéb áldozat/kockázatvállalással (értsd: ha már ennyit fizettem érte és ennyi mindent belefektettem, akkor jobban is igyekszem), de szerintem nem pusztán erről van szó. Valahogy világosabbak a célkitűzések és az átugorható legmagasabb léc - garantáltan lehet diplomás munkát találni, miután.
EZ, hogy hosszútávon van miért csinálni, képes megsokszorozni az ember kitartását.

Szóval minden koherencia nélkül néhány kép:

A szobámból továbbra is festői a kilátás...



...az Aurora Borealist is tökéletesen látni...



Csak ahhoz egy fokkal profibb gép kellene, hogy nektek is megmutassam (a képen látható foltok esőcseppek).

Írtam eggyel alább, hogy megnéztünk az Ersfjordbotn-re hallgató falucska fjordját és egy víztározót is, hát most erőt vettem magamon és kigyűjtöttem az arra érdemes képeket is, ha már.



Itt a posztban tényleg csak párat mutatok, a válogatott az albumban pihen, végre:

(http://picasaweb.google.hu/catherienne/AzGAFLdFellLegzikFrissIllatotPorzikErdKKKje#
és http://picasaweb.google.hu/catherienne/FjordnZBen#)

Azt hiszem, megállnak kommentár nélkül is (nem fárasztalak benneteket vele)









Na jó, ez megérdemel egy mosolyt :)



Ó és arról a bizonyos vacsoráról is tettem fel képeket. Törökországban mindenki ilyen istenien főz vajon? Csak mert akkor ide kell férjhez menni, el ne felejtsem...

From török vacsora