Thursday 30 October 2008

Tudatmódosítás: a skandináv recept

Tudtátok, hogy Európában a svédeket veszélyezteti legkevésbé a tüdőrák (úgysem találnátok ki, melyik ország a másik véglet...)?
És nem, nem azért, mert a skandinávok önmegtartóztató életmódot folytatnának, bár kétségtelen, hogy kevesebb nikotinfüggőt találni.


Hozzávaló I: snus
Magyarország piacvezető pozíciójából kiindulva itt iszonyú kevesen dohányoznak, ami viszont elterjedt a tinédzserek és egyetemisták körében, az a szimpatikus nevet viselő snus (ejtsd: sznüsz). Norvég ismerőseim csaknem ötöde rendszeres fogyasztónak vallja magát.

Így néz ki (engem teafilterre emlékeztet - tényleg, vajon miért nincs nikotintea? vagy csak a google nem tud róla?)

(forrás: német wiki)

Úgy működik, hogy az ember szájbaveszi és az ínyhez vagy a szájpadláshoz szorítja.
Van olyan típusa is, amit nem csomagolnak előre és ízlés szerint lehet porciózni. Köpködni sem kell utána, ha az ember van olyan gyakorlott, hogy ne nyelje le.

A snus elsősorban Svédországban és Norvégiában nagy divat, különösen azóta, hogy 2004/2005-ben betiltották a dohányzást a közintézményekben.
És hogy miért használják a norvég fiatalok (mini-közvéleménykutatás 2008):

- bármelyik előadást feldobja
- sportoló- és biciklizőbarát (békénhagyja a tüdőt)
- nem szólnak be a passzív dohányosok
- nem szerepelnek a csomagolásán csúnya képek deformált embrióról, tüdőről és ki tudja még miről, a jogalkotók beérik egy szűkszavű 'negatív egészségügyi hatású' felirattal (azzal indokolják, hogy jóval kevesebb karcinogént tartalmaz)

Régi motorosok szerint nemcsak a füvet, a dohányt is érdemes hűtőben vagy hideg helyen tartani, mert az megállítja a nikotin nitroszaminokra bomlását (= finomabb és kevésbé rákkeltő).


Hozzávaló II: salvia, salvia divinorum (lat. 'salvare' gyógyít, megment)

Mexikóból származik, magyarra jósok vagy sámánok zsályájának lehetne fordítani. Hát igen, a fűszerként és a gyulladáscsökkentő-torokfertőtlenítőként ismert zsályák rokonságot tartanak ezzel a pszichoaktív, (még) legálisan beszerezhető növénnyel. A mazatek sámánok repertoárjában a hajnalkamagot és varázsgombákat megillető előkelő státuszt foglalja el; tea formájában, gyógyításra használják.
Szmókerek örüljenek: modern világunkban többnyire elfüstölni szokás, dohánnyal dúsítva.

(a forrás egy ihletett művész honlapja: www.mpm7.com)

A közvéleménykutatás azt mutatja, hogy elég változó intenzitású és minőségű élményeket képes kiváltani. A szimpla nevetéstől és oldott hangulattól enyhe víziókon és hallucinációkon át egészen az éntudat ideiglenes elvesztéséig bármilyen tudatállapotot eredményezhet. Ha füstölik, 1-5 perc, ha rágják, fél óra alatt nyílnak meg a dimenziók, utána pár napig feldobott az ember.


Hozzávaló III: Mack
Jelentem, a világ legészakibb sörfőzdéjének büszkeségét, a Macket megkóstoltam. Továbbá jelentem, hogy nem váltott ki extrém kulináris élményt, íze és illata alapján valahová a Kozel és az Dreher közé sorolnám.

(Az Ølhallen képe illusztráció. Az alkohol, kifejezetten a sör rendszeres és túlzott mértékű szociális céllal történő fogyasztása középszerű életminőséget eredményezhet!)

Ami engem illet, én maradok a jól bevált rooibosnál, ha már mindenképp stimulálni szeretném a tudatom, de ha kedvet kaptatok valamelyik kipróbálására, akkor mutatóba tudok hozni.


Időjárásügyben eléggé megbízható a sziget: szépen lassan fagypontra pályázik, amikor eléri, onnantól hó esik, felváltva a heti kétszeri esőt. Mínusz 10 foknál pedig nemigen van hidegebb, hála a csodás Golfnak.

Az első havas reggel az ablakból:



Milyen hamar téli lett a táj, hihetetlen...




Sunday 26 October 2008

Net lag

Ó igen, itt az első hó jövő héten.

Pontosabban fogalmazva továbbcsúszik a hóhatár 150 méterről nullára. Ez egy örvendetes eseménynek számít, a szomszédság legalábbis nagyon bezsongott a hír hallatán - lehet hógolyózni, szánkózni, még hóembert is lehet építeni majd.

Az én biológiai órám még kicsit bennragadt a nyárban, kissé hirtelennek érzékelem a váltást az évszakok között. Bár én csak maradjak csendben, mit szóljanak azok, akik most találkoznak életükben először hóval és fagypont körüli hőmérséklettel.

Tegnap Dido és Aeneast hallgattunk, hiányzott már egy kis sznobéria. Első alkalom, hogy öltönyt látok itt - errefelé nem divat kiöltözni diplomavédésre vagy vizsgára, amit az igazat megvallva, olyan szörnyen nem is hiányolok. Nemrég olvastam egy angol egyetem ruházkodási előírásait: minden szakon minden évfolyamnak, a professzorok és az adminisztráció hierarchiájának létezik a maga megfelelője az öltöny és sapka színében, formájában, szögében(!), a középkori hagyományokat hűen követve. Ha újra megtalálom a linket, majd posztolom, tényleg tanulságos.

De jöjjön az eheti kollekció első darabja: az őszi színek és a skandináv építészet egymásratalálása.



Egy Peer Gynt-i tájkép. Amúgy hihetetlen, mennyi fajta gomba nő egy ilyen erdőben, egyszer szentelek nekik egy bejegyzést.



Tiedsklemme, az Idő is megfagyott és egyéb, szellemesnek titulált címek. Ehhez hozzátartozik, hogy ez egyetem és az egyetem pszichiátriai intézetének kabbalaállata a repülő (repülni próbáló?) pingvin (bal alsó sarok). Szerény javaslat: az ELTÉ-nek el tudnék képzelni egy téósnénikből lakmározó, bamba-kegyetlen kinézetű turult.