Thursday 30 October 2008

Tudatmódosítás: a skandináv recept

Tudtátok, hogy Európában a svédeket veszélyezteti legkevésbé a tüdőrák (úgysem találnátok ki, melyik ország a másik véglet...)?
És nem, nem azért, mert a skandinávok önmegtartóztató életmódot folytatnának, bár kétségtelen, hogy kevesebb nikotinfüggőt találni.


Hozzávaló I: snus
Magyarország piacvezető pozíciójából kiindulva itt iszonyú kevesen dohányoznak, ami viszont elterjedt a tinédzserek és egyetemisták körében, az a szimpatikus nevet viselő snus (ejtsd: sznüsz). Norvég ismerőseim csaknem ötöde rendszeres fogyasztónak vallja magát.

Így néz ki (engem teafilterre emlékeztet - tényleg, vajon miért nincs nikotintea? vagy csak a google nem tud róla?)

(forrás: német wiki)

Úgy működik, hogy az ember szájbaveszi és az ínyhez vagy a szájpadláshoz szorítja.
Van olyan típusa is, amit nem csomagolnak előre és ízlés szerint lehet porciózni. Köpködni sem kell utána, ha az ember van olyan gyakorlott, hogy ne nyelje le.

A snus elsősorban Svédországban és Norvégiában nagy divat, különösen azóta, hogy 2004/2005-ben betiltották a dohányzást a közintézményekben.
És hogy miért használják a norvég fiatalok (mini-közvéleménykutatás 2008):

- bármelyik előadást feldobja
- sportoló- és biciklizőbarát (békénhagyja a tüdőt)
- nem szólnak be a passzív dohányosok
- nem szerepelnek a csomagolásán csúnya képek deformált embrióról, tüdőről és ki tudja még miről, a jogalkotók beérik egy szűkszavű 'negatív egészségügyi hatású' felirattal (azzal indokolják, hogy jóval kevesebb karcinogént tartalmaz)

Régi motorosok szerint nemcsak a füvet, a dohányt is érdemes hűtőben vagy hideg helyen tartani, mert az megállítja a nikotin nitroszaminokra bomlását (= finomabb és kevésbé rákkeltő).


Hozzávaló II: salvia, salvia divinorum (lat. 'salvare' gyógyít, megment)

Mexikóból származik, magyarra jósok vagy sámánok zsályájának lehetne fordítani. Hát igen, a fűszerként és a gyulladáscsökkentő-torokfertőtlenítőként ismert zsályák rokonságot tartanak ezzel a pszichoaktív, (még) legálisan beszerezhető növénnyel. A mazatek sámánok repertoárjában a hajnalkamagot és varázsgombákat megillető előkelő státuszt foglalja el; tea formájában, gyógyításra használják.
Szmókerek örüljenek: modern világunkban többnyire elfüstölni szokás, dohánnyal dúsítva.

(a forrás egy ihletett művész honlapja: www.mpm7.com)

A közvéleménykutatás azt mutatja, hogy elég változó intenzitású és minőségű élményeket képes kiváltani. A szimpla nevetéstől és oldott hangulattól enyhe víziókon és hallucinációkon át egészen az éntudat ideiglenes elvesztéséig bármilyen tudatállapotot eredményezhet. Ha füstölik, 1-5 perc, ha rágják, fél óra alatt nyílnak meg a dimenziók, utána pár napig feldobott az ember.


Hozzávaló III: Mack
Jelentem, a világ legészakibb sörfőzdéjének büszkeségét, a Macket megkóstoltam. Továbbá jelentem, hogy nem váltott ki extrém kulináris élményt, íze és illata alapján valahová a Kozel és az Dreher közé sorolnám.

(Az Ølhallen képe illusztráció. Az alkohol, kifejezetten a sör rendszeres és túlzott mértékű szociális céllal történő fogyasztása középszerű életminőséget eredményezhet!)

Ami engem illet, én maradok a jól bevált rooibosnál, ha már mindenképp stimulálni szeretném a tudatom, de ha kedvet kaptatok valamelyik kipróbálására, akkor mutatóba tudok hozni.


Időjárásügyben eléggé megbízható a sziget: szépen lassan fagypontra pályázik, amikor eléri, onnantól hó esik, felváltva a heti kétszeri esőt. Mínusz 10 foknál pedig nemigen van hidegebb, hála a csodás Golfnak.

Az első havas reggel az ablakból:



Milyen hamar téli lett a táj, hihetetlen...




1 comment:

Anonymous said...

wooow, szoktam olvasni a blogodat és egyre jobbak a posztjaid. tudnál írni egyetemről mit csinálsz ott?
és miért pont norvégia????

csak így tovább :)))!

1 lelkes fehérvári olvasó