Saturday 6 September 2008

Piszkos anyagiak

Tegnap este egy tanszéki konferenciasorozat lezárásaként egy elsőosztályú norvég étteremben ünnepeltünk. Utólag már bánom, hogy nem örökítettem meg legalább az első fogást, de higgyétek el, tényleg ciki lett volna előkapni a gépet.

A menü:
Petrezselymes articsókakrémleves párolt lazaccal


(katt a képre, onnan loptam)

Sajtos omlett pisztrángágyon
Mandulás és marcipános sütemény valíniafagylalttal, gyümölcsökkel

Remélem, erre most mindenki előkapja a dugicsokit a fiókból. Itt az angol nyelvű honlapjuk, lehet csemegézni: http://www.compagniet.no/english_groupmenu/cms/28. Ha valakit vigasztal, ezek után nekem is nehéz volt újra átélni a főzés örömét :)

A múltkori posztom után ígértem, hogy szót ejtek az itteni megélhetési költségekről. Ha valaki norvég egyetemben vagy munkában gondolkodik, talán hasznát veszi.

Kezdem először is a felvételi tájékoztató adataival (a norvég korona árfolyama 30 Ft, zárójelben megadom az átszámított értéket is). Ez szerintük egy szerény költségvetés 5 hónapra:

szállás 16.500 NOK ( 495.000 Ft)
kaja 15.500 NOK ( 465.000 Ft)
egyetemi könyvek, egyebek 5.000 NOK ( 150.000 Ft)
közlekedés 2.000 NOK ( 60.000 Ft)
szórakozás, kikapcsolódás 2.000 NOK ( 60.000 Ft)
ágynemű, konyhai felszerelések 1.000 NOK ( 30.000 Ft)

összesen: 41.800 NOK (1.260.000 Ft)

(annyit segítsetek, hogy hogyan lehet táblázatot beilleszteni, én akárhogy ügyeskedtem, folyószöveg lett belőle)

Nos, annyi megjegyzésem azért lenne, hogy ebből eddigi tapasztalataim szerint jócskán le lehet faragni. Ez a költségvetés ha másra nem is, de arra jó, hogy megmutatja: mire mennyit szán egy átlagos, vagy inkább visszafogottan élő norvég egyetemista.

Itt egyébként bevett dolog az, hogy a fiatal saját maga finanszírozza a tanulmányait, mégpedig úgy, hogy beáll katonának vagy munka után néz, s maximum 2-3 év alatt összeszedi az egyetemre- és szállásravalót (egy félév összege 4-5000 NOK körül mozog). Ennek megfelelően mind az átlagéletkor, mind a pénzügyekben és mindennapokban való jártasság szintje jelentősen magasabb, mint nálunk.

Ha valaki megelégszik a legolcsóbb szállással (12.000 NOK) beéri fénymásolt könyvekkel-segédanyagokkal, magának főz és nem jár minden este bulizni, akkor jelentősen kevesebb a végösszeg. Azonkívül ott vannak a fix kiadások, mint például a buszbérlet. Ezzel őszi félévben nem nagyon lehet mit csinálni. A "esős évszakban" és télen már csak a legvakmerőbbek közlekednek alternatív módokon - sí, kori, síkori -, amire én csak a fejem csóválom (miközben a gép előtt görnyedve lustulok). És persze a repülőjeggyel sem lehet nagyon ügyeskedni, jó előre retúr: 80.000 Ft)

Egy kis kóstoló az árakból:
Alapvető élelmiszerek: átlagosan kétszer-háromszor többe kerülnek, ha éppen nincs akció. Persze itt is vannak fokozatok, néhány dolog alsó kategóriáját szinte hazai áron lehet kapni: a Marie-keksz, a sajt, a kenyér, egyes konzervek például ilyenek. A gyümölcsök (banánt leszámítva) reménytelenül drágák, bár néha azért meglepem magam egy-egy naranccsal, kivivel vagy éppen kókusszal - ebben már nem differenciálnak, nekik minden déligyümölcs. Folyadékpótlásra, ahogy a norvég útmutató helyesen meg is jegyezte, ott a víz.

Menza: óriási a választék, önkiszolgáló salátabár, sütemények, menük. Ha az ember jól szeretne lakni, akkor olyan 3-4.000 forintból (na jó, egyszer egy vacsorajegyből) meg is teheti.

Városban+egyetemen: mozi vagy színházjegy 4-6.000 forint, pohár sör 2-3000, pizza két embernek 10.000, uszodabérlet és egyéb tanfolyamok havi 8-10.000-től. No komment.

A ruhák árához két adalék: vevőcsalógatónak számít a 40.000 Ft-os pulcsi a bolt előtt. Az intro hetekben (augusztus 1-10) pedig szoktak tartani egy "second-hand"-nek nevezett bazárt, ahol az előző évfolyamok levetett dolgai közt lehet turkálni s ha valami megtetszik, ingyen elvihető. Nos, erről én lemaradtam, de nem is bánom: nem lett volna kedvem franciákkal és amerikaiakkal összecsapni a jobb darabokért.

Hogy ténylegesen mennyire lehet a kiadásokat minimalizálni, az persze csak decemberben derül ki. Eddig nagyjából tartom magam a tervhez.
A konklúzió egyelőre annyi, hogy Kelet-Európából csak az merészkedjen ide, akinek
a. nem okoz nagy gondot az összeg előteremtése és éli világát b. a nemes cél érdekében vállal egy kisebb mértékű nyálcsorgatást (nyugi, átvitt értelemben gondolom, programokra, tanfolyamokra, sportolásra stb., segélycsomagot ne küldjetek!)

Most egyébként ilyesmi az idő:



De ha pesszimisták akarunk lenni, akkor ilyen:



Nem hittem volna, de a megfelelő időben alkalmazott hangulatvilágítás tényleg csodákat művel:

Sunday 31 August 2008

Riget

Ahogy múltkor már megígértem, kaptok néhány képet az egyetemről is. Kint ugyan nem fotóztam sokat, mert lassan megérkezik az esős évszak, de odabent annál inkább.
A csillagvizsgálóról azért van néhány régebbi képem (elég, ha annyit mondok: ott van a buszmegállóval majdnem szemben). Innen lehet majd északi fényeket nézni, ha kellően sötét lesz.



Ez a bölcsészkar főbejárata. Amúgy soha nem szokott ennél több ember tömörülni, kivéve persze a menzát és a nagyelőadókat. (Utóbbit csak sejtem, mivel nyelvészeten nem jellemzőek az előadások, lévén hogy 40-45 körüli az összlétszám, titkárnőkkel együtt.)



Megkérdeztem egy elhaladó, bennszülöttnek kinéző srácot, hogy mit jelentenek a faliképek alatti szövegek. Erre ő szertartásosan meghajolt "Our Honour" (az olajfúrótornyokból felszivárgó Rockefeller) és "Our Power" (háromlábú emberló végveszélyben) előtt. Kezd tetszeni a modern norvég szimbolika.





Kulcsszavak: tágas, szellős, világos.



Nagyon szimpatikus, hogy sok sarok, átjáró és szoba a diákok rendelkezésére van bocsátva. Itt tényleg az az érzése az embernek, hogy érte van minden.



Anomália II: UV lámpákkal és speciális szűrővel megvilágított létra. Eleinte azt gondoltam, valamit kicserélnek, de nem, ott áll immár harmadik hete. A körülötte állók is csak a fejüket csóválták.



Mindenesetre jópofa.



Az egyik menza, ahol inkább tízóraizni szokás.



Némi barlangrajzos-egyiptomi áthallással...







A norvégoknak meglehetősen szokatlan elképzeléseik vannak a vitrin mint olyan funkciójáról. Legalább öt helyen találkoztam ilyennel - feliratok sehol, a kiállítottak látszólag összevissza, én legalábbis nem fedeztem fel rendszert a különböző farönkök, agancsok és csontékszerek elhelyezésében.



Nem csak dumálnak az esélyegyenlőségről: az előadókban állítható magasságú, tetszőleges szögben dönthető az összes hátsó asztal.



Az aula, ahol ismét csak a diákoké a főszerep:





Kedvencem, a csendes szoba:



Ha majd egyetemet alapítok, első dolgom lesz, hogy elkülönítsek egy pihenőhelyet, ahol minden lehetőség adott jógára, meditációs gyakorlatokra...



....és a csendes elmélyülésre általában...







Most, hogy már tudom, háromig lehet vacsorázni, időben megjelentem. Nem fogjátok kitalálni, mi volt a mai menü:



Kicsit segítek: tradicionális magyar étek. Megfejtés a következő posztban olvasható, addig ha valaki kitalálja, vendégem egy teára otthon.

Többen jeleztetek problémát a kommenteléssel. Amennyire én tudom, nem gmail account kell hozzá, hanem blogger, amit könnyen meg lehet csinálni, pár másodperces procedúra.

Bence tippjét felhasználva kipróbáltam, hogyan lehet sok képet összegyúrni. Az eredmény - még - nem túl fényes, de kezdetnek talán megteszi. Többek között arra sem sikerült rájönnöm, hogyan lehet a fekete területeket eltüntetni, valószínű, hogy a program túl demó. Búcsúzóul (fél)panoráma a szigetről (28 kép, valamiért mindig levágja a bal csücskét).



"Next time, prepare to take the good with the evil!" ;)