Saturday 15 November 2008

Költözők, örökmozgók figyelmébe

Az ember egyetemének, félévi lakhelyének kiválasztásában nem elhagyagolható szempont, milyen eszközök állnak rendelkezésére.

Meggondolandó például, hogy látogathatók-e jstor, ebrary és társai, hány tanuló jut egy gépre/nyomtatóra. A magyar egyetemek ellátottsága ebben a tekintetben még finoman szólva hiányos (emlékszem, még miskolcon meg pesten mennyit ácsingóztam a Cikk után, jobb esetben is csak az absztrakthoz fértem hozzá).

Itt átlagosan három kattintásnyi távolság BÁRMILYEN elektronikusan elérhető cikk-folyóirat-könyv, a fénymásolás/nyomtatás természetesen ingyenes és inkább az a kérdés merülhet fel, hogy hány gép jut egy diákra.

Valami mégis mintha hiányozna néha egy jól megérdemelt pihenésből...



Még hogy sajnálják... az ember, kinek-szeme-kocsányon-lóg, szeretne végre kikapcsolódni, erre még sp-t sem nézhet nagyfelbontásban (legálisan).

Amúgy őszintén nem tudom, hogyan lehet megúszni a netfüggést annak, aki "kénytelen" azt használni majdnem mindenhez - egyet gondol, bepötyög, cikkek garmadája. Mindegy, 10 év múlva már úgyis offlinefüggés lesz.

4 comments:

Szityú said...

Megoldások számosan vannak ;-) (hiszen ne felejtsük el, a világ Skandinávián és Anglián kívüli része is csak pár éve nézheti legálisan)

A legegyszerűbb, ha a gugli ajánlatát követed ("south park" sweden uk): http://mrtwig.net , torrentek szép rendben.

De elvileg az IP-címedet is könnyen lehet hamisítani, és elhitetni a világhálóval, hogy pl. Magyarországon vagy ;-)

Persze egyiket se próbáltam még (jól kell országot választani :P )

katamashi said...

Köszi a segítséget :)
Persze én is kerestem azóta működő alternatívát, csak azért nem írtam róla, mert ez nem fért volna össze a bejegyzés mesterségesen felháborodott, mindent ócsárló hangnemével és a rám jellemző túlegyszerűsítéssel.

druppeltjes said...

Nem tudom, hogy itt találsz-e valamit, de Belgiumban és Svájcban jól működött. http://zattoo.com/en/about-zattoo/what-is-zattoo
Elvileg Norvégiában is ok.

katamashi said...

Ó, ez a Zattoo jól hangzik, mindjárt ki is próbálom, ha túlleszek a vizsgákon holnapután. Köszi Druppeltjes :)